Muskotályos bodzaszörp
A bodza nyár derekán virágzik, ekkor rengeteg gyümölcs, zöldség van a kertünkben, ekkor még kevesen gondolnak a télre. Pedig érdemes télre is elraknunk néhány üveg frissítő italt!
Hozzávalók:
10 tenyérnyi bodzavirág
2 kg cukor
1,5 dkg borkősav
1,5 dkg citromsav
1 kk szalicil
A megmosott, lecsurgatott virágokat egy 10 l-es edénybe tesszük. A cukrot 6 l vízben feloldjuk, majd ráöntjük. A borkősavat és a citromsavat belekeverjük. A kétféle sav helyett egy doboz citrompótló is megfelel. 2-3 napig állni hagyjuk hűvös helyen, majd leszűrjük és egy tiszta edénybe töltve felforraljuk. Belekeverjük a szalicilt, majd a szörpöt a kimosott üvegekbe töltjük, lekötjük, majd száraz gőzben hagyjuk kihűlni. Másnap a kamrába állítjuk.

Bíbor bodzaszörp bodzabogyóból
Hozzávalók:
1 kg érett, fekete bodzabogyó
50 dkg cukor
1 kk nátrium-benzoát
A leszemezett, megmosott bodzaszemeket összetörjük egy villával, rászórjuk a cukrot és 5 dl vízzel felengedve, gyakran kevergetve egy óráig főzzük. Ezután üvegekbe szűrjük, mindegyik tetejére egy késhegynyi tartósítószert szórunk, majd lekötjük. Szárazgőzben hagyjuk kihűlni, végül felcímkézve a kamrába állítjuk.


Málnaszörp
A klasszikus málnaszörp a gyerekek egyik kedvence - nem véletlenül. Megunhatatlan!
Hozzávalók:
2 kg málna
1-1 késhegynyi szalicil és borkősav
1 kg cukor
A málnát megmossuk, lecsumázzuk, majd összetörjük villával. Hozzákeverjük a borkősavat és a szlicilt, és felhígítjuk 5 dl vízzel. Az egészet tüllzacskóba töltjük, egy nagy edény fölé kötjük, és 1 napig csepegtetjük. Az így kapott levet addig keverjük a cukorral (hidegen, mert nem kell főzni!), amíg a cukor teljesen feloldódik. Ezután a cukrot tiszta üvegekbe merjük, lekötjük és felcímkézve a kamrába állítjuk.

Birsalmaszörp
Kevesen tudják, hogy a birsalmából is különleges, aromás szörp készíthető, mellyel fedezhetjük téli vitaminszükségletünk egy részét.

Hozzávalók:
2 kg birsalma
2 citrom
60 dkg cukor
1 kk nátrium-benzoát
A birsalmát megmossuk, szöszeit kemény szivaccsal átdörzsöljük, majd héjastul feldaraboljuk. 1 l vízben feltesszük főni, a citromok levét belefacsarjuk, és addig hagyjuk a tűzön, amíg a birsalma egészen puha nem lesz. Ekkor leszűrjük, a levéből lesz a szörp, a gyümölcsből lekvárt vagy sajtot főzünk. A levet vízzel 1 l-re kiegészítjük, majd a cukorral újra a tűzre tesszük, és egyszer felforraljuk. Ezután üvegekbe töltjük, minden üveg tetejére késhegynyi tartósítószert szórunk. Az üvegeket lezárjuk és szárazgőzben hagyjuk kihűlni.

Málnás almaszörp

Az almaszörpöt hidegen is és melegen is kínálhatjuk gyermekeinknek.
Hozzávalók:
2 kg édes alma
2 kk citromsav
50 dkg málna
60 dkg cukor
1 kk nátrium-benzoát
Az almát meghámozzuk, kicsumázzuk, majd ledaráljuk, és a citromsavval összekeverjük. A málnát megmossuk, összetörjük, és hozzávegyítjük az almához. A cukor felét a gyümölcsökre szórjuk, és a masszát hűvös helyen, lefedve egy napig állni hagyjuk.
Másnap áttörjük, leszűrjük, és a kapott levet a maradék cukorral felforraljuk. A szörpöt üvegekbe töltjük, mindegyik tetejére csipetnyi tartósítószert teszünk, lezárjuk és szárazgőzben hagyjuk kihűlni. Végül felcímkézve a kamrába állítjuk.

Őszibarackszörp

Az őszibarack csodálatos ízét megőrizhetjük télre a belőle készített szörpben.
Hozzávalók:
2 kg őszibarack
2 kk citromsav
65 dkg cukor
1 kk nátrium-benzoát
A megmosott barackot egy percre forró vízbe mártjuk, és a héjukat lehúzzuk. A szemeket felvágjuk, kimagozzuk, feldaraboljuk, majd áttörjük, és a citromsavval összekeverjük. Szirupot főzünk 40 dkg cukorból és 5 dl vízből, és a gyümölcspéppel összekeverjük. Az így kapott keveréket tüllzacskóba töltjük, egy nagy lábas fölé kötjük, és egy napig hagyjuk lecsöpögni. Másnap a lecsöpögött levet a maradék cukorral összekeverjük, majd a tisztára mosott üvegekbe töltjük. Tetejükre csipetnyi tartósítószert szórunk. Az üvegeket lekötjük, és a szörpöt 25 percig gőzöljük. Hagyjuk kihűlni a gőzölőedényben, majd felcímkézve a kamrába állítjuk.


Eperszörp
Alkoholmentes koktélokba, bólékba is illik ez a szörp, de a vanília- vagy csokoládékrémet is megbolondíthatjuk vele.
Hozzávalók:
2 kg eper
3 kg cukor
1 kk borkősav
Az epret alaposan megmossuk, lecsepegtetjük, lecsumázzuk. A gyümölcsöt a cukorral rétegezve egy nagy tálba tesszük, letakarjuk és 24 órára hűvös helyre állítjuk. Pihentetés közben legalább háromszor alaposan megkavarjuk. Ezután ritka szövésű gézbe kötve vagy szűrőn át a levét kicsepegtetjük. A lében elkeverjük a borkősavat, majd tiszta üvegekbe merjük, az üvegeket lezárjuk. Magas gőzölőedénybe állítjuk, 10 percig gőzöljük, majd az edényben hagyjuk kihűlni. Másnap felcímkézzük az üvegeket és a kamrába állítjuk.

Ribizliszörp málnával
A málnát eperrel is helyettesíthetjük, a ribiszke markáns fanyarsága megszelídül a málna vagy az eper csodálatos íze mellett.
Hozzávalók:
2 kg ribiszke
1 kg málna
kb. 1,5 kg cukor
késhegynyi citromsav és nátrium-benzoát
A megmosott ribizlit leszemezzük, leöblítjük a málnát is, majd az összekevert gyümölcsöket villával összetörjük, és gézbe kötve egy lábas fölött 1 napig hagyjuk lecsepegni. A kicsepegett levet megmérjük, vízzel kétszeresére hígítjuk, az így kapott folyadék minden literjéhez 70 dkg cukrot keverünk. A szörpöt a tűzre tesszük, felforraljuk, leszedjük a habot a tetejéről. Ezután belekeverjük a citromsavat és a tartósítószert, majd a tiszta üvegekbe töltjük, és a szárazgőzben hagyjuk kihűlni.

Csipkebogyószörp

Nagyszerű C-vitamin bombát készíthetünk a családunknak a téli, megfázásos időszakra.
Hozzávalók:
2 kg csipkebogyó
Kb. 1,6 kg cukor
Késhegynyi borkősav
A megmosott csipkebogyót 2 l vízzel leöntjük, majd kb. 40 fokra felmelegítjük, de nem forraljuk, nehogy károsodjon C-vitamin tartalma. Ezután lehúzzuk a tűzről, lefedjük és hűvös helyen időnként megkeverve 3 napig állni hagyjuk. A pihentetés letelte után leszűrjük, a levét megmérjük, és minden literjéhez 80 dkg cukrot számítunk. A kimért cukorból 4 dl vízzel sűrű szirupot főzünk, amelyben a borkősavat feloldjuk. A gyümölcslevet belekeverjük, majd a kimosott üvegekbe töltjük.

Meggyszörp

A meggyszörp készítésekor fennmaradó meggyhúst egy kevés cukorral dzsemnek is megfőzhetjük, vagy fahéjjal, szegfűszeggel fűszerezve, reszelt almával és cukorral összekeverve süteménytölteléknek is használhatjuk.
Hozzávalók:
2 kg meggy
70 dkg cukor
fél kk nátrium-benzoát
A megmosott meggyet leszedjük a száraikról, kimagozzuk. A gyümölcsöt áttörjük, és a pépet lemérjük. A meggypép minden literjéhez 5 dl vízből 50 dkg cukorral szirupot főzünk, majd amikor langyosra hűlt, a pépbe keverjük. Ezután a szirupos keveréket a tüllzacskóba öntjük, egy fazék fölé akasztjuk, és egy napig hagyjuk lecsöpögni. Az így kapott levet újra lemérjük, és literenként újabb 20 dkg cukorral összekeverjük, majd tiszta üvegekbe merjük. Az üvegek tetejére késhegynyi tartósítószert szórunk, lezárjuk, és fél óráig gőzöljük. A gőzölőedényben hagyjuk kihűlni, majd a kamrába állítjuk.

Cseresznyés meggyszörp
A cseresznyés meggyszörpöt fagylaltkelyhekre cseppentve, gyümölcskocsonya alapként, vagy egyszerűen jégbe hűtött ásványvízzel hígítva egyaránt felhasználható.
Hozzávalók:
1-1 kg cseresznye és meggy
kb. 50 dkg cukor1 mokkáskanálnyi nátrium-benzoát
A cseresznyéket és a meggyeket megmossuk, leszedjük a száraikról, kimagvaljuk. A gyümölcshúst szitán vagy paradicsompasszírozón áttörjük, az így kapott pépet megmérjük, és minden literjébe – 3 dl vízben feloldott – 30 dkg cukrot keverünk. Ezt a keveréket tüllzacskóba töltjük, és egy nagyobb edény fölé kötve, egy éjszakán át hagyjuk lecsepegni. Másnap a kinyert levet újra megmérjük, és most minden literhez 25 dkg cukrot adunk. A szörpöt addig keverjük, míg a cukor teljesen feloldódik benne. Ekkor üvegekbe töltjük, és az üvegek tetejére késhegynyi tartósítószert teszünk és lekötjük. Az üvegeket egy magas gőzölőedénybe tesszük, és 25-30 percig gőzöljük. Az edénybe hagyjuk kihűlni, majd felcímkézve a kamrába állítjuk.
 

Rozmaringos szederszörp

Fantasztikus ízű, sötétlila színű szederszörpöt készíthetünk, mely pompás színe miatt habcsók vagy sütemények színezésére is alkalmas.

Hozzávalók:
3 kg fekete szeder
2 kk borkősav
2 rozmaringág
kb. 1,5 kg cukor
A megmosott szedret leöntjük az 1,5 liter vízben feloldott borkősavval. Beletesszük a rozmaringot, egy napig állni hagyjuk, majd egy tüllzacskóba töltve hagyjuk lecsepegni. Annyi pohár cukorral, amennyi pohár a lecsepegett lé, összekeverjük, egyszer felforraljuk, majd forrón a tiszta üvegekbe töltjük. Végül szárazgőzben hagyjuk kihűlni.

Rebarbaraszörp
Különleges édes-fanyar ízű szörp, mely vízzel hígítva, citromkarikákkal díszítve bátran kínálható ínyencség. A leszűrt rebarbarából egy kevés cukorral és tejszínnel mártást is készíthetünk.
Hozzávalók:
1 kg rebarbara
1 kg cukor
arasznyi rúd fahéj
A megtisztított, megmosott (leszálkázott), felaprított rebarbarát annyi vízben, amennyi éppen ellepi, puhára főzzük. Ezután leszűrjük, lemérjük a levét és vízzel 2 literre kiegészítjük. Felforraljuk a cukorral, fűszerezzük a fahéjjal, majd üvegekbe töltjük. A lezárt üvegeket szárazgőzben 10 percig gőzöljük.


Sárgabarackszörp
A sárgabarackszörp készítésekor visszamaradt cukros barackpépből esetleg más gyümölccsel keverve dzsemet vagy lekvárt is készíthetünk.
Hozzávalók:
2 kg sárgabarack
kb. 80 dkg cukor
1 kk szalicil
A megmosott, kimagozott barackot átpasszírozzuk, és megmérjük. Literenként összekeverjük 20 dkg cukorból 3 dl vízből főzött sziruppal. A keveréket tüllzacskóba kötjük, és egy nap alatt a levét kicsepegtetjük. A levet újra megmérjük, és literenként újabb 20 dkg cukrot adunk hozzá. Ezzel egyszer felforraljuk, majd lehúzzuk a tűzről és feloldjuk benne a tartósítószert. Tiszta üvegekbe töltjük, az üvegeket lezárjuk és 20 percig gőzöljük. A gőzölőedényben hagyjuk kihűlni.


Narancsszörp
Ezt a szörpöt elkészíthetjük mandarinból is, sőt a bátrabbak grépfrútra is cserélhetik.
Hozzávalók:
1 kg narancs
1 citrom
2 dkg borkősav
1 kg cukor
Az alaposan megmosott narancsok héját lereszeljük, kicsavarjuk a levét és a héjra öntjük. A borkősavat belekeverjük és lefedve, hűvös helyen egy napig pihentetjük. Másnap a cukrot 1 liter vízzel felfőzzük, visszahűtjük, és a narancslevet beleszűrjük. A szörpöt jól összekeverjük, egyszer felforraljuk, majd a kimosott üvegekbe töltjük és felcímkézve a kamrába állítjuk.


Paradicsomlé rozmaringgal
A zöldfűszeres paradicsomlé sok jéggel pompás hűsítő ital, de akár levesként is fogyaszthatjuk.
Hozzávalók:
3 kg paradicsom
2 vöröshagyma
2-3 ág rozmaring

1 kiskanál gyömbérpor
2 ek cukor
2 kiskanál tarósítószer
Az érett, jól megmosott paradicsomokat negyedekbe vágjuk, és paradicsompasszírozón átnyomjuk. A megtisztított, finomra vágott hagymát a paradicsomlébe keverjük, a rozmaringágakat beledobjuk, sózzuk, gyömbérrel és cukorral ízesítjük. Tűzre tesszük és kb. 20 percig forraljuk. Ezután a rozmaringágat kivesszük, és belekeverjük a tartósítószert, majd a forró paradicsomlevet üvegekbe merjük, lekötjük, és hagyjuk kihűlni szárazgőzben.

Áfonyalé
A gyümölcslékészítéshez csak teljesen érett gyümölcs alkalmas. A gyümölcslevet forrón, de az arra alkalmas gyümölcsöknél hidegen is kinyerhetjük. A forralás nélküli eljárásnál több értékes hatóanyag marad meg, viszont az így előállított gyümölcslé kevesebb ideig tárolható. Ha hosszabb ideig szeretnénk eltartani, akkor pasztőrözni kell, vagy le kell fagyasztani a bogyókat. A hidegen való készítéshez gyümölcslécentrifugát kell használnunk.

A kisebb gyümölcslémennyiség kinyeréséhez nem szükséges gép, egyszerűen átszűrjük a pépet: az enyhén összenyomkodott gyümölcsöt (megcukrozva vagy anélkül) letakarva bizonyos ideig állni hagyjuk (egy éjszakára vagy 24 órára). A masszát azután egy vászonkendőbe tesszük. A kendőt kifeszítjük egy felfordított szék lábai közé. Az éjszaka folyamán kicsurgó levet egy tálban felfogjuk.
A forralással történő gyümölcslékészítés során az enyhén összenyomkodott gyümölcsöket először kevés vízzel puhára pároljuk, majd az előbb ismertetett módon leszűrjük.

Mézes egresital
Az egrest - savanykás íze miatt - nem mindenki szereti, de ha italként fogyasztjuk, fenséges élmény!
Hozzávalók:
2 kg egres
25 dkg méz
késhegynyi szalicil
A megmosott, megtisztított egrest feltesszük főni annyi vízben, amennyi éppen ellepi. Amikor a bogyók puhára főttek, szitán áttörjük. Így a levétől elválasztjuk a héjat és az apró magvakat. A levet a mézzel újra felforraljuk, majd hozzákeverjük a szalicilt, végül tisztára mosott üvegekbe öntjük. Az üvegeket lekötjük, és szárazgőzben hagyjuk kihűlni, majd felcímkézve a kamrába állítjuk

Gyömbéres körtelé
A gyömbéres körtelé készítésekor elhagyhatjuk a cukrot, de ebben az esetben érdemes hozzátenni egy csipetnyi tartósítószert is.
Hozzávalók:
2 kg körte
arasznyi gyömbér
50 dkg cukor
A megmosott körtét héjastól, magházastól feldaraboljuk, és 3 l vízben feltesszük főni. A megtisztított, lereszelt gyömbérrel ízesítjük, és addig főzzük, míg a körte teljesen megpuhul. Belekötjük tüll-, gézanyagba vagy sűrű szövésű szitára tesszük és a levét lecsöpögtetjük. Az így kapott gyömbéres körtelevet a cukorral felforraljuk, majd a tisztára mosott üvegekbe töltjük. Lezárjuk, és 10 percig gőzöljük. Az üvegeket a gőzölőedényben hagyjuk kihűlni, ezután felcímkézzük, és a kamrába állítjuk.


Rostos almalé

Az almalét nyáron hűtve, citromkarikákkal díszítve, jégkockákkal kínálhatjuk, télen megmelegítve, gyömbérrel, fahéjjal, szegfűszeggel fűszerezve lélekmelegítőnek szervírozhatjuk.
Hozzávalók:
3 kg savanykás alma
80 dkg cukor
1 citrom
1 kk nátrium-benzoát
Az almát megmossuk, feldaraboljuk. Annyi vízben, amennyi ellepi, puhára főzzük, majd szitán áttörjük. A cukrot 3 l vízben felforraljuk, és az almapépre öntjük. A citrom levét belefacsarjuk, összekeverjük. Az almalét tisztára mosott, szűk szájú üvegekbe töltjük, és a tetejükre késhegynyi tartósítószert szórunk. Lekötjük, de célszerűbb csavaros tetejű üvegeket használni. Amikor kihűlt, felcímkézve a kamrába állítjuk.

Vörös céklaital
A mindenki által ismert céklából is fenséges italt készíthetünk, sőt, télre is változatosabbá tehetjük vele táplálkozásunkat.
Hozzávalók:
3 kg cékla
1 kiskanálnyi szalicil
A megmosott, meghámozott, feldarabolt céklát gyümölcscentrifugába tesszük, és kipréseljük a levét. Ezt összekeverjük a szalicillel, majd a tisztára mosott üvegekbe merjük. Lezárjuk, majd a gőzölőedénybe állítjuk.. Felforrástól számított 20 percen át gőzöljük, azután hagyjuk kihűlni. Másnap a felcímkézett üvegeket a kamrába állítjuk.

Sütőtökital
A sütőtök könnyen hozzáférhető, nagyszerű alapanyag, mely tarósítva egész éveben fogyasztható.
Hozzávalók:
2 kg sütőtök (tisztítva mérve)
40 dkg cukor
1 kk citromsav vagy citrompótló
1 késhegynyi szalicil
Felkockázzuk a megtisztított, kimagozott sütőtököt, és feltesszük főni annyi vízben, amennyi éppen ellepi. Addig főzzük, amíg turmixolhatóvá nem puhul. Ekkor a levével együtt turmixgéppel pépesítjük, majd a cukrot belekeverjük, és újra felforraljuk. Hozzáadjuk a citromsavat és a szalicilt. Tiszta üvegekbe töltjük, csavaros tetővel lezárjuk, és a szárazgőzben hagyjuk kihűlni.

Fodormenta limonádé
Friss, vagy szárított fodormentára forrásban lévő cukros vizet öntünk, majd fedő alatt állni hagyjuk. Jégszekrényben tároljuk és fogyasztás előtt leszűrve igen sok citromlével és szódával felhígítjuk.

Fűszeres paradicsom aperitif
Poharanként 1 dl paradicsomlé, evőkanál joghurt, vagy kefir, nagy csepp Worcester-mártás, csipet gyömbér, kevés petrezselyem a tetején. Hidegen
nagyon finom.

Szederlikőr
20 dkg mosott szára nélküli szedret egy literes befőttes üvegbe teszünk. 25 dkg cukrot 4 dl vízzel felfőzünk, leszedjük róla a habot, és ha kihűlt, 4 dl tiszta szesszel elvegyítünk s ráöntjük a gyümölcsre.
Jól bedugaszolva három hétig érleljük, s minden nap megkeverjük. Az idő letelte után ritka szövésű ruhán árszűrjük, bedugaszoljuk. Felhasználása sokféle, koktélokhoz, fagylalthoz, süteményhez, gyümölcsös ételekhez stb.


Weimari meggylikőr
2,5 kg válogatott meggyet kimagozva egy 5 l-es befőttes üvegbe szórunk. Beledobjuk a meggymag felét kis zacskóba kötve.
Háromnegyed liter vízben felfőzünk 1 kg cukrot, és a meggyre öntjük. Végül ráöntünk fél liter 96%-os alkoholt. Dugóval lezárjuk és 4-5 hétig nem nyúlunk hozzá.
Az idő letelte után leszűrjük, és fogyasztjuk.
A megmaradt meggyet sokoldalúan felhasználhatjuk. Híg szirup hozzáadásával üvegekbe töltve befőttnek, krémeknek kiváló.


Rizslikőr
Fél kg rizst, 1,5 kg cukrot, 3,5 l vizet, 10 dkg mazsolát, egy közepes darab vaníliát kettévágva, 4 szegfűszeget, 2 dkg elmorzsolt élesztőt, 2 db jól megmosott citromot karikára vágunk, és beledobjuk egy 5 literes üvegbe.
Celofánnal lekötjük, tűvel megszurkáljuk. 8 hétig langyos helyen érleljük. Üvegekbe szűrjük, majd egy hét múlva újra leöntjük a sűrű aljáról, és tiszta üvegekbe töltjük.


Gyógynövényes borok
Már az ókorban is ismerték a borok jótékony hatását. Pál apostol is így ír Timoteusnak: "Ne légy tovább vízivó, hanem élj egy kevés borral, gyomrodra és gyakori gyengélkedésedre". Napjainkban is ezt javasolják a vérszegénység megszüntetésére. A vörösbor segíti a vérképződést, főleg ha vulkáni talajról származik, mert vasat és foszfort tartalmaz. Keringési zavarokra is kiváló: jó hatással van a szívre, vérkeringésre.

A bor jótékony hatását gyógynövényekkel fokozhatjuk.
Elkészítése a következő: egy borosüvegből leöntünk egy kevés bort,
hozzáadunk 1 kakukkfűágat, 1/2 teáskanál reszelt szerecsendiót, 1/4 teáskanál friss gyömbért, 1 rúd fahéjat, 8 szem mazsolát. A palackot lezárjuk és két hétig állni hagyjuk, majd leszűrjük. A bort egy filteren átszűrjük, bedugaszoljuk és felcimkézzük. Erősítés céljából igyunk meg egy fél pohár tiszta, vagy egész pohár vízzel hígított gyógybort.

Nyugtató hatású macskagyökeres bor

20 g macskagyökér (Valeriana officinalis)
egész narancs héja
1 rozmaring (Rosmarinus officinalis)
1 szegfűszeg
1 l fehérbor
A hozzávalókat egy befőttesüvegben elkeverjük a borral. Az üveget lezárjuk, és 4 hétig pihentetjük. Leszűrjük, majd felmelegítjük, és palackozzuk. Naponta háromszor 1 likőröspohárral fogyasszunk belőle. Ez a zamatos bor kiváló nyugtató hatású ital.

 Tinktúra készítése
A tinktúta kivonat, mely 38-40 %-os gabona- vagy gyümölcspálinkával készül. Egy jól zárható edényt vagy palackot lazán teletöltünk az adott gyógynövénnyel, majd felöntjük gyümölcs vagy gabonapálinkával. Jól lezárva, meleg helyen 14 napig vagy még tovább állni hagyjuk, időnként rázzuk fel, szűrjük le. A tinktúrát használhatjuk belsőleg, teába cseppentve, külsőleg pedig borogatáshoz.


A kis svédkeserű

Kis svédkeserű elkészíthető receptje:
10g aloé
5g mirha
0,2g sáfrány (Crocus sativus)
10g szennalevél (Cassia angustifolia)
10g kámfor
10g rebarbaragyökér (Rheum rhabarbarum)
10g kurkumagyökér (Curcuma longa)
10g Theriak venezia
5g bábakalács-gyökér (Carlina acaulis)
10g angyalgyökér (Angelica archangelika)
10g manna

Elkészítése: a gyógynövényeket egy szélesnyakú üvegbe töltjük és másfél l 38-40% -os gabonapálinkával vagy gyümölcspálinkával felöntjük. Két hétig a napon vagy a tűzhely közelében tartjuk. Naponta felrázzuk, mielőtt kis üvegbe leszűrnénk, használat előtt szintén. A maradékot tovább hagyjuk állni a gyógynövényeken. A folyadékot kis üvegekbe töltjük, ezeket jól lezárjuk és hidegen tároljuk. Minél tovább áll , annál hatásosabb.
megjegyzés: aloe helyett encián (Solanum rantonetti) vagy ürmöspor is használható. Csak természetes kámfor használható.

A gyógynövényből készült kis svédkeserűnek csodás gyógyereje van.
A belsőleg szedett svédfüvet a megadott mennyiségben gyógyteával, vagy vízzel hígítva kell bevenni.
A kis svédkeserű gyógyhatása, a teljesség igénye nélkül:
-Erősíti a testet, frissíti az idegeket, megszünteti a kéz és láb reszketését.
-A test ruganyos, az arc fiatalos és szép marad.
-Fogfájás esetén kevés vízzel beveszünk egy evőkanálnyit, és egy ideig a szájunkban tartjuk, vagy beecseteljük a fájós részt.(Rossz fog esetén kezeltessük minél előbb).
-Torokgyulladás esetén kúraszerűen öblögessünk, megszünteti a gyulladást.
-A gyomor emésztését segíti, megszünteti a gyomorbántalmakat.
- Epefájdalmaknál is segít. Naponta 1 evőkanál a cseppekből, éjszakára pedig borogatás. Hamarosan megszűnik a fájdalom.
-Kis felületen keletkezett égési sérüléseket folyamatosan ecseteljük. Nem képződnek hólyagok, elmúlasztják a pörsenéseket, még a gennyes hólyagokat is eltünteti.
- Az ütésből, ütközetből származó sérülések dudorok is meggyógyulnak.
- Súlyos vérszegénység esetén ha reggelente huzamosan szedik, javítja a vérképet, segíti a vérképződést, vérkeringést, tisztítja a vért.
- Rossz étvágy esetén kiváló étvágygerjesztő.
-Aki éjszaka nem tud aludni, lefekvés előtt vegyen be a cseppekből. Aki ideges álmatlanságban szenved, hígítsa fel a svédfüvet, és borogatást rakjon a szívére.


Almaecet házilag
Az almaecet elkészítésének módja:
Az almát megmossuk, felnegyedeljük. Az almadarabkákat gyümölcsprésbe tesszük. A levet a héj, és az alma egy részével együtt az üvegbe töltjük. Kevés élesztőport adunk hozzá. Az üveget légmentesen lezárjuk. Körülbelül 4 héten keresztül erjesztjük. Időnként az „ecetalját” kanállal lemerjük a tetejéről, majd rázzuk össze. Amikor az ecet megfelelő ízű lesz, egy vászonkendőn átszűrve, kifőzött üvegekbe töltjük.


Fokhagymaecet
A fokhagyma aromás illatát ecettel, olajjal megszelídíthetjük, így fűszerezve csodálatos íze megmarad, és bátran tehetjük a családi asztalra.
Hozzávalók:
5 dkg fokhagyma (kb. 3 fej)
5 dl fehérborecet
1 kk morzsolt bazsalikom
1 morzsolt kakukkfű
1 kk fehérbors
A megtisztított fokhagymagerezdeket az ecettel leöntjük, belekeverjük a fűszereket és légmentesen lezárva két hétig érleljük. Ezután leszűrjük, és kisebb üvegekben tároljuk.

Fokhagymaolaj
A főzésen kívül az egészségünk megóvásában is jelentős szerepet tölthet be a fokhagymaolaj, az elkészített olajat töltsük cseppentős üvegbe, és cseppentsünk 2-3 cseppet a mindennapi teánkba.
Hozzávalók:
10 dkg fokhagyma
1 kiskanál só
5 dl olívaolaj
A fokhagymát megtisztítjuk, összezúzzuk, megsózzuk. Néhány percig állni hagyjuk, majd összekeverjük az olajjal, és lezárva, hűvös helyen tíz napig érleljük. Ezután leszűrve kisebb, kimosott üvegekbe töltjük, és lezárva, felcímkézve a kamrába állítjuk.

Medvehagymaolaj

Fantasztikus vitaminkoktélt készíthetünk a medvehagyma olajban való tartósításával. A medvehagyma nemcsak egészséges, de ételeink ízét is feldobhatjuk vele.
Hozzávalók:
1 nagy csokor medvehagyma
2-3 dl hidegen sajtolt olívaolaj
A medvehagymát alaposan megmossuk, papírtörlővel szárazra töröljük majd nagyobb darabokra vágjuk. Egy üvegbe helyezzük és felöntjük olívaolajjal. Az üvegeket lezárjuk, és az olajat három hétig érleljük, azután átszűrjük.
 

Kínai gyömbérlekvár
Gyömbérlekvár
Már a kínaiak is a gyömbér rizómáját ajánlották ideges szívpanaszok esetén.
3 g őrölt gyömbérgyökér
6 g őrölt majoránna
6 g zellergumó
2 g fehér bors
200 g méz
Az őrleményeket összekeverjük, a borsot hozzáadjuk, s az egészet a mézbe szórjuk. Gőz fölött kevergetve lekvárrá főzzük. Egy kúra időtartama 4-6 hét. Ez idő alatt naponta háromszor ¼ teáskanállal vegyünk be belőle.

Körömvirág kenőcs

A körömvirágból könnyen készíthetünk kenőcsöt különböző bőrbetegségek, sebek hatékony kezelésére. Európában már az 1200-as évektől termesztik, latin neve Calendula officinalis. Származási helye Egyiptom. Régen az időjárás jóslásához is használták. Ha szirmai reggel 7 óra tájban kinyílnak, aznap jó idő ígérkezik, ha csukva maradnak, aznap eső lesz.

„A” változat
50g szárított körömvirág
500 ml mogyoró –vagy olívaolaj
40g kakaóvaj
40g méhviasz
A körömvirágra öntsünk 500 ml mogyoró- vagy olívaolajat. Légmentesen lezárt üvegben 2-3 hétig tartsuk meleg helyen. A virágolajat öntse át egy fazékba, és csaknem forráspontig hevítse fel. Adjon hozzá 40g kakaóvajat és 40g méhviaszt. Amikor az adalékok megolvadtak, a fazekat vegye le a tűzről, s a folyadékot alaposan kavarja meg. Hagyja hűlni, míg szilárdulni nem kezd. Ekkor töltse át egy sötét üvegbe.


„B” változat
100 ml körömvirágolaj
1 l búzacsíraolaj
15 g méhviasz
10 g propolisz
Körömvirágolaj: 100 g felaprított virágszirmot tegyünk egy befőttesüvegbe, és öntsünk rá 1 l búzacsíraolajat. Zárjuk le, és napos, meleg helyen hagyjuk 3 hétig. Időnként alaposan rázzuk fel. Ezután szűrjük le kávéfilteren. Nyomkodjuk ki az olajos szirmokat (a műveletet legjobb szalvétával végezni) hogy az utolsó cseppet is kinyerjük, majd szűrjük le. Végül töltsük a gyógynövényes olajat jól záródó sötét üvegbe.
A kenőcs elkészítéséhez olvasszuk fel a méhviaszt egy tűzálló tálban, forró fürdővízben, majd tegyük hozzá a körömvirágolajat, és jól keverjük össze a felolvasztott viasszal.
Amint homogén lesz a keverék, vegyük ki a vízfürdőből, és keverjük simára. Hagyjuk kicsit hűlni, tegyük hozzá a propoliszt, és még egyszer keverjük össze.
Tegyük a kenőcsöt légmentesen záródó üvegekbe, hagyjuk kihűlni, majd szorosan zárjuk le.

 

 

 

 

 

vissza a címoldalra

 
 
E-mail:
Jelszó:
 Regisztráció
Elfelejtett jelszó
 
 


erzsilapja.lapunk.hu címoldaláraLap tetejéreOldaltérképHirdess oldalainkon!
ingyen honlap
Powered by lapunk.hu - Legyen neked is egy ilyen oldalad ingyen!