Szalvéta technika = decoupage


Néha a legegyszerűbb megoldásokkal érhetjük el a legnagyobb hatást. Egy szalvétából vagy csomagolópapírból kivágott kedves mintával és persze a decoupage-technika segítségével.

 A technikát szinte minden felületre használhatjuk: üveg, fa, porcelán, viasz, agyag és textil. Egyedivé tehetjük egyszerű dolgainkat, felújíthatjuk régi vagy megkopott tárgyainkat.


A technika leírása

Kezdjük mindig a díszítendő tárgy felületének kezelésével. Csak ezután jöhet a díszítés. Vágjuk körbe, vagy egyszerűen tépkedjük körbe elnagyolva a kontúrokat a kiválasztott mintát szalvétából, vagy csomagolópapírból.

1. Kenjük be vékonyan decoupage ragasztóval a felületet.

2. Helyezzük rá a kivágott mintát, és az ecset segítségével simítsuk el belülről kifelé haladva úgy, hogy az ne ráncolódjon.

3. Várjuk meg, míg a ragasztó megszárad, majd kenjük át még egyszer. A teljes száradási idő 12 óra. Tartósabbá és fényesebbé tehető munkánk, ha átlakkozzuk decoupage-lakkal. Sorozatokat készíthetünk például gyümölcsökből, gyógynövényekből, konyhakerti növényeinkből, dekorálva konyhánk falát. A decoupage-technika alkalmazása előtt a felületet különböző módon kezelhetjük le. Lásd a festékek fejezetünkben, ahol néhány új és már ismert különleges eljárást alkalmaztunk.

Ha több decoupage-t szeretnénk készíteni, nem kell 10 csomag szalvétát megvásárolnunk. Lehet kapni szalvéta-mixet, melyben 10 különböző, díszítésre kiválóan alkalmas szalvétát találsz.

Szalvéta kőre: A kiszemelt követ tisztítsuk meg, majd akril, vagy matt hobby festékkel alapozzuk le. Ragasszuk fel a kivágott mintát.
Szalvéta cserépre: A cserepet alapozzuk le akril, vagy matt hobby festékkel, és erre vigyük fel a motívumot. A tartósságát lakk használatával növelhetjük.
Szalvéta fára: Alapozzuk le a fát fehér akril festékkel, hogy a minta jól látszódjon a fán, ragasztás után lakkal bekenve növelhetjük a kép tartósságát.
Szalvéta textilre:Bármilyen textil anyagot használhatunk.
Az textilt mossuk ki mosópor használata nélkül (ne használjunk mosóport,mert a ragasztó és a szalvéta nem fog rendesen a felületre tapadni).
Szárítsuk meg az anyagot,majd vasaljuk ki. A szalvéta alsó rétegeit szedjük le és a legfelső mintás réteget ragasszuk a textilre, ragasztót kenjünk a szalvéta alá és fölé egyaránt.
A ragasztó megszáradása után fixáljuk: helyezzünk sütőpapírt a mintára, majd az anyag hátoldalát néhány másodpercig vasaljuk vasalóval.

 

Tavaszi cserépdísz

  


Kellékek: cserép, apró mintákból álló szalvéták, festékek, ragasztó, lakk

A cserepet tisztítsuk meg a portól,ha kiálló kis agyagdarabkák vannak rajta akkor finom csiszolópapírral csiszoljuk le róla. Válogassunk többféle apró mintás szalvétát, amit használni szeretnénk A szalvétán lévő kis mintákat óvatosan a körmünkkel tépkedjük körül. Persze ollóval is körbevághatjuk, de ha tépkedjük sokkal szebben bele fog majd simulni a háttérbe. A szalvéta felső rétegét vegyük le, ezt fogjuk használni. Tegyük félre a szalvétadarabokat,

vegyük elő a cserepet. Mivel a cserép sötétebb színű, így ha ráragasztanánk a világos szalvétát, akkor az is sötét színű lenne, nem érvényesülne. Ezért a cserepet a pereme aljáig alapozzuk le halványsárga színűre. Tegyük félre száradni.

Száradás után a peremét fessük be csíkosra. Kb.1cm-ként, húzzunk függőleges vonalakat rá, kívülre és belülre is. Arra figyeljünk, hogy páros mennyiségű rublikát kapjunk, mert így tudjuk felváltva, egyenlő részben kifesteni. Minden második részt fessünk be élénksárga színűre, majd a többi részt élénk halványzöldre. Érdemesebb a világos színnel kezdeni, így ha az átér a másik rublikába, akkor a sötétebb szín el fogja fedni a hibát. Hagyjuk száradni. 

Száradás után a szalvétadarabkákat helyezzük el a cserépen. Próbáljunk ki többféle elrendezési módot. Amelyik variáció a legjobban tetszik, azt jegyezzük meg. Vegyük le az összes szalvétát a cserépről. Majd a cserepet teljes egészében kenjük be ragasztóval és kezdjük el feltenni rá a szalvétákat. Minden darabot a felragasztás után puha ecsettel simítsunk ki, hogy ne legyen ráncos. Ha a ragasztó már a szalvéta felragasztása előtt megszáradna, akkor még egyszer kenjük be. A cserép aljára is tehetünk szalvétát. Ezután várjuk meg míg a ragasztó teljesen megszárad

Azzal a halványsárga színnel, amivel alapoztunk, most újra fessük be a cserepet a minták között. A szalvéta körül pedig vékony ecsettel, egészen a minta tövéig fessük be, hogy a szalvéta széle teljesen eltűnjön. Így teljesen bele fog olvadni a cserépbe. Kicsit időigényes, de megéri, mert nagyon szép lesz tőle a cserép .A szalvéta mintájába is belefesthetünk néhány helyen a saját színével, így az is szép élénk lesz.

Ezután azzal az élénksárga színnel, amit a csíkozásnál használtunk, elszórtan pötyögtessünk a minták közé. Egy tompa ecsetre vigyünk fel festéket, majd a felesleges festéket papírra fessük ki. Így félig száraz ecsettel szép színátmenetet tudunk képezni a halvány és az élénk szín között. Ha kell akár még fehér színnel is megbolondíthatjuk. Addig pötyögtessünk, míg kellemes színhatást el nem érünk.


Ezután az egész cserepet kenjük át ragasztóval, majd hagyjuk megszáradni. Befejezésül az egészet kívülről lelakkozhatjuk. Ha a cserépbe növényt szeretnénk ültetni, akkor vízálló lakkal többször kenjük be a belsejét. Sajnos egy idő után át fog ázni, rongálva ezzel a külső részt.

Ötlet:
Cserép dekorálásához használjunk olyan szalvétát, amin kisebb-nagyobb minták vannak. Ezeket a mintákat szépen,ránctalanul fel tudjuk helyezni a cserépre. Ellenben ha nagy szalvétadarabot teszünk rá (negyed oldalas), akkor azt sajnos nem fogjuk tudni szépen, ráncmentesen felhelyezni. A cserép fokozatosan szűkül lefelé,a szalvéta viszont nem tudja követni a szűkülést,ezért ha azt rásimítjuk, nagyon sok ránc keletkezik,a rajta lévő minta pedig eltorzul.
Ha sötét színű hátteret szeretnénk, akkor alapozáshoz használjunk fehér festéket, majd erre ragasszuk a szalvétát, és ezután a szalvéta körül fessük be sötét színűre a cserepet.
De készülhet úgy is, hogy a szalvétát rátesszük a cserépre, majd halványan körberajzoljuk ceruzával. Ezután a körberajzolt részt lefestjük fehérre,a szalvétát ráragasztjuk és utána sötét színnel körbefestjük.

 Néhány decoupage technikával készült tárgy:

 

 


 

vissza a címoldalra

 
 
E-mail:
Jelszó:
 Regisztráció
Elfelejtett jelszó
 
 


erzsilapja.lapunk.hu címoldaláraLap tetejéreOldaltérképHirdess oldalainkon!
ingyen honlap
Powered by lapunk.hu - Legyen neked is egy ilyen oldalad ingyen!